Oslávili 550. výročie prvej erbovej listiny Prešova

20.06.2003 Celý región

Historické centrum Prešova bolo v dňoch 5. až 7. júna dejiskom trojičného jarmoku, ktorým sa otváral program tohoročného už tradičného Prešovského kultúrneho...
Historické centrum Prešova bolo v dňoch 5. až 7. júna dejiskom trojičného jarmoku, ktorým sa otváral program tohoročného už tradičného Prešovského kultúrneho leta (PKL). Predchádzajúcimi skúsenosťami overenou súčasťou jarmoku sa stal festival skupín historického šermu. Ten bol na programe v sobotu 7. júna.

Celý jarmočný program rámcovali oslavy 550. výročia udelenia prvého erbu mesta Prešov. Rozhodnutie o udelení erbu podpísal 4. januára 1453 vo Viedni panovník Ladislav V. (Pohrobok). Súčasťou erbovej listiny nebolo vyobrazenie erbu, ale len jeho slovný popis. Historik Marek Havrila potvrdil, že mesto vo svojej histórii používalo dovedna tri erby, ale napokon heraldická komisia Ministerstva vnútra SR uznala za \"heraldicky správny erb\" ten najstarší, o udelení ktorého rozhodol Ladislav V. , no ktorý sa v histórii mesta používal najkratšie. Sú na ňom v hornom striebornom poli štítu tri červené ruže. V minulosti sa odborníci preli o to, či sú to kvety ruže alebo jahody.

Vedúca odboru Mestského úradu v Prešove Mária Putnocká na margo programu PKL až do polovice septembra uviedla, že na rozdiel od predošlých ročníkov rozhodli sa zmeniť koncepciu. Koncerty pod holým nebom na námestí budú len v dva dni, v stredu a v piatok. Podľa nej si tak občania skôr zapamätajú, kedy je akékoľvek podujatie v centre mesta.
V Prešove v poslednom období si podobne ako výročie udelenia erbovej listiny pripomenuli 750. výročie prvej písomnej zmienky o meste a 700. výročie udelenia mestských výsad tomuto centru Šariša.
 

Vyberte región